Hortus Amsterdam wil deuren openen

Carlien Blok, directeur van de Hortus Amsterdam, wil dat de tuin zo snel mogelijk open gaat. „Open de Hortus, geef Amsterdammers de ruimte. Laten we alle buitenruimte die we hebben, gebruiken. Al helemaal wanneer in deze ruimtes een bezoek keurig gereguleerd is: met een beperkt aantal mensen per tijdslot, toezicht op afstand houden en een aangepaste en veilige routing.”

Blok vindt het wrang dat andere parken in de stad open zijn, en Amsterdammers duidelijk behoefte hebben aan ruimte, maar het oudste park van Amsterdam dichtblijft. „Deze week gaat de Hortus de 24e week van sluiting in sinds de eerste lockdown in maart 2020. Een sluiting die bijna niet meer te dragen is door de organisatie zelf. De Hortus is een zelfstandige stichting die voor 85% afhankelijk is van de inkomsten uit bezoekers. En die zijn er niet.”

Financiële steun

Ondertussen zoekt de Hortus ook financiële steun bij het publiek. Het afgelopen jaar miste de tuin meer dan 60% van haar publiek. En met de sluiting in dit eerste kwartaal zit het gemiste aantal inmiddels op 200.000 bezoekers. De Hortus ontvangt geen BISregeling of rijkssubsidie. Hierdoor kan de Hortus ook geen aanspraak maken op de extra ingezette financiële steun voor de cultuursector. „We moeten nu iets van ons laten horen, want de wolken boven de Hortus worden steeds donkerder”, aldus Blok.

De gemeente Amsterdam steunt de tuin, maar dat is niet voldoende. Daarom start de Hortus deze week een steuncampagne. Zij roept Amsterdammers op om de tuin financieel te steunen. Dat kan op verschillende manieren; met donaties via de website of door alvast kaartjes voor later te kopen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties