Hovenier als spil voor gezondere leefstijl

  Groenprofessionals moeten de spil worden in de realisatie en het beheer van de groene buitenruimte in aandachtswijken. Dat is de inzet van een ondserzoeksproject met de naam ‘De nieuwe hovenier’. Aan het project werken, naast VHG en de WUR, diverse groenbedrijven mee.

  Het onderzoeksproject wil groenprofessionals een nog grotere en innovatieve rol geven in de leefbaarheid in buurten en wijken, waarbij groen een belangrijke rol speelt. In dit project wordt dat in praktijk gebracht in wijken met een lage sociaaleconomische status. De focus ligt op zaken als klimaatbestendigheid, gezond bewegen en gezond voedsel.

  Hogere leefbaarheid

  Aan het project nemen vier groenbedrijven deel. Het gaat om De Eijk Duurzaam Werk, Dutch Quality Gardens Eshuis Hoveniers, Binder Groenprojecten/De Enk Groen & Golf en Noord Limburgs Groen. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeenten Almere, Almelo, de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) en Venlo. „We willen met dit project laten zien dat we als groenprofessionals meer aanwezig kunnen zijn in de wijk. Samen met mensen uit de wijk kunnen we een hogere leefbaarheid maken,” aldus Wim Lassche van De Eijk Duurzaam Werk.

  Naast genoemde partijen zijn ook de twee topsectoren betrokken, namelijk Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) en Agri & Food (A&F). Met het inbrengen en combineren van kennis faciliteert ‘de nieuwe hovenier’ bewoners in gezonder leven en ontzorgt hij of zij de gemeenten. Daarnaast wordt de werkgelegenheid in de groene buitenruimte bevorderd.

  Betere leefomgeving

  „Er is veel meer mogelijk dan nu gebeurt. Dat zagen we in eerdere onderzoeken naar initiatieven van burgers en bedrijven,” vertelt projectleider Carmen Aalbers van WUR. „Dit project kijkt of hoveniers en groenvoorzieners in aandachtswijken kunnen zorgen dat ook daar die mogelijkheden realiteit worden. Dit ten gunste van een betere leefomgeving: meer schaduw, meer waterinfiltratie, gezond voedsel, beweging, arbeidsparticipatie, betrokkenheid en zorg voor de omgeving en elkaar. We zorgen dat daar andere domeinen bij betrokken kunnen worden. Ook voor de financiering. Want het is duidelijk dat groen op veel beleidsterreinen en domeinen waarde creëert.”

  WUR begeleidt en adviseert de groenprofessionals bij het uitwisselen van inzichten. Daarnaast zorgt ze voor het bundelen en verspreiden van ‘lessons learned’ naar de groensector en het groene onderwijs. Centraal staat de samenwerking met verschillende partijen. Doel is dat er een verdienmodel ontstaat voor groenprofessionals, opdrachtgevers en samenwerkingspartners voor de realisatie en het beheer van de groene buitenruimte in het stedelijk gebied.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties