Hoveniers, boomverzorgers en boomkwekerijmedewerkers kansrijke beroepen

  Hoveniers, boomverzorgers en boomkwekerijmedewerkers behoren nog steeds tot kansrijke beroepen. Dat blijkt uit een overzicht dat het UWV eind juni heeft gepubliceerd.

  Werkgevers zijn met name op zoek naar vakbekwaam of middelbaar opgeleid personeel. Zo worden voormannen voor hoveniers en groenonderhoud gezocht. Daarnaast boomverzorgers, maar ook vakbekwaam medewerkers boomkwekerij, medewerkers zaadteelt en plantenveredeling, en vakbekwaam medewerkers teelt en groene technologie. Ook is er behoefte aan landschapsarchitecten.

  Het overzicht van de kansrijke beroepen laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek zijn naar ander werk of willen nadenken over omscholing.

  Indicatoren

  Om te bepalen of een beroep kansrijk is, kijkt het UWV naar een aantal indicatoren:

  -De verhouding tussen het aantal cv’s en vacatures op werk.nl (gemiddelde over zes maanden, oktober 2020 t/m maart 2021): hoe meer werkzoekenden er zijn, hoe groter de onderlinge concurrentie.

  -De spanningsindicator van het 4e kwartaal 2020. Deze indicator deelt het geschatte aantal openstaande vacatures op de totale vacaturemarkt door het aantal mensen dat korter dan 6 maanden WW ontvangt. Het aantal openstaande vacatures is gebaseerd op Jobfeed. Er is ook gekeken naar de spanningsindicator van het 1e kwartaal van 2021.

  -Tot slot is gekeken naar de WW-ontwikkeling (maart 2020 – maart 2021) voor de afzonderlijke beroepen en het WW-percentage. Het WW-percentage is het aantal personen met een WW-uitkering (maart 2021) als percentage van het aantal werkzame personen in een bepaald beroep (tweejaars gemiddelde 2019-2020).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties