Hoveniers en groenvoorzieners optimistisch over 2020

Ondernemingen in de groene sector verwachten in 2020 minimaal zo’n goed resultaat te behalen als het afgelopen jaar. Toch schuilt onder de oppervlakte ook onvrede over personeelstekorten en de steeds veranderende regelgeving van de overheid. Dat blijkt uit een enquête van Hortipoint, uitgever van onder andere Tuin en Landschap.

De verwachtingen van de ondernemers voor het komende jaar zijn zeer positief. Van de hovenierssector geeft 87% aan positief te zijn, 12% is neutraal, minder dan 2% is negatief. De positieve stemming komt voort uit de verwachting dat de vraag naar hun producten of diensten aanhoudt of zelfs groeit in 2020.

Regelgeving

De zorgen van de ondernemers richten zich onder andere op de praktische en economische haalbaarheid van eisen die door de overheid en vanuit de markt op het terrein van duurzaamheid worden gesteld. Ook de ervaren onvoorspelbaarheid van de regelgeving (PFAS, de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen en -methoden, stikstof) speelt daarbij een rol.

Van alle problemen die spelen noemen vrijwel alle deelnemers het tekort aan geschikt personeel. Vooral hoveniers kampen hiermee en noemen het een belemmering in de ontwikkeling van hun onderneming.

Verwachting

De enquête werd door 450 lezers van vakbladen van Hortipoint beantwoord. De vragen gingen vooral over hun verwachting voor komend jaar. De resultaten geven daarmee een goed beeld van wat er speelt in de sierteelt- en groensectoren.

Ruim 80% van de deelnemers aan de enquête kijkt met positieve verwachtingen naar 2020.

De bijlage met resultaten uit de Hortipoint Sierteelt en Groen Enquête wordt meegestuurd met Tuin en Landschap 1, 2020. Ook is een digitale versie beschikbaar (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties