Hortipoint Hoveniers inspireren met Duurzame Tuin Plantarium

  Hoveniers inspireren met Duurzame Tuin Plantarium

  0

  Er zouden geen inspiratietuinen meer zijn op Plantarium, maar er was er toch eentje aangelegd, prominent bij de gezamenlijke entree van de vakbeurs en Groen-Direkt.

  De Duurzame Tuin Plantarium was aangelegd door Willemstein Hoveniers uit Waddinxveen en Leuverink Tuinen uit Alphen aan den Rijn.

  Ontwerper Sjaak Willemstein, in 2014 en 2017 verkozen tot duurzaamste hovenier van Nederland, had gekozen voor producten en materialen die zo min mogelijk impact op het milieu hebben en opnieuw zijn te gebruiken.

  Dat resulteerde in een tuin met Olivijn-split als ondergrond: een mineraal dat CO2 opslaat. De hoveniers gebruikten planten die vlinders en bijen aangenaam vinden, en inheemse bomen waarin dieren en insecten zich thuis voelen. De tuin ontving het NL Tuinlabel, wat staat voor een levende, groene en duurzame tuin.

   

  Meer tuinen dan deze Duurzame Tuin Plantarium waren er dus niet, maar Willemstein hoopt dat hoveniers toch weer meer aandacht kunnen krijgen. Hij stelt voor om een vakbeurs voor hoveniers te houden in het Plantariumgebouw. „Want zo’n beurs is er in deze regio niet. Er is alleen de beurs in Hardenberg.”

  Foto’s: Arno Engels

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar