Tuin en Landschap nieuws Hoveniers zien omzet in 2018 stijgen

Hoveniers zien omzet in 2018 stijgen

0

Hoveniers realiseerden in het derde kwartaal van 2018 een omzetstijging van 14,7% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor VHG. Uit een email-poll die VHG eind december heeft gehouden blijkt dat 44% van de ondernemers positief is gestemd over het eerste kwartaal van 2019.

VHG-leden boekten ruim 13% meer omzet in het derde kwartaal van 2018 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van de VHG-leden steeg daarmee drie jaar op rij.

De omzet stijging gold voor alle vier de vakgroepen van de VHG, zij het in verschillende mate. De grootste omzetstijging boekten de boomspecialisten, maar liefst 26%. Hoveniers en groenvoorzieners (inclusief dak- en gevelbegroeners) zagen de omzet met 13% stijgen. Kleinste stijging boekten de interieurbeplanters met 4%.
Voor drie vakgroepen, namelijk boomspecialisten, hoveniers en groenvoorzieners, was de omzet in het derde kwartaal het hoogste sinds 2010.
Afgezet tegen het voorgaande kwartaal boekten boomspecialisten een voor seizoenspatroon gecorrigeerde omzetgroei van 9%. Hierbij is rekening gehouden met afwijkingen in verband met seizoenspatronen. Hoveniers zagen een groei van 1% ten opzichte van het tweede kwartaal. Groenvoorzieners en interieurbeplanters zagen een omzetdaling van 1%.
Belemmering
Grootste belemmering voor ondernemers in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche in het vierde kwartaal was een tekort aan arbeidskrachten. Ruim 36% van de ondernemers gaf aan in de werkzaamheden te worden belemmerd door tekort aan personeel. Dat is overigens iets minder dan een kwartaal eerder.
Na een tekort aan arbeidskrachten vormen voor bijna 16% de weersomstandigheden een belemmering, gevolgd door financiële belemmeringen bij ruim 11% van de ondernemers. Opvallend is dat 9,5% van de ondervraagden ‘onvoldoende vraag’ als belemmering aangaf.
Verwachtingen
De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2019 zijn over het algemeen positief, blijkt uit een email-poll van de VHG. Van alle 255 respondenten verwacht 55% een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 5.1% dat negatief is.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar