Tuin en Landschap nieuws Hoveniersstudenten Velp maken vegetatiedak

Hoveniersstudenten Velp maken vegetatiedak

0

Dertien tevreden examenkandidaten en een vers vegetatiedak heeft de uitvoering van het keuzedeelexamenvak Dak- en gevelbegroeiing opgeleverd. Een garagedak in Arnhem was proeflocatie voor het project.

Op vlotte wijze is het examen uitgevoerd en ligt er nu een duurzaam groen dak, in plaats van het bitumen dak. De bewoners van buurtactie Groendak Paasberg-Wellenstein kunnen op het ‘modeldak’ een kijkje nemen of zij dit ook zelf willen laten aanleggen.

Ook op een deel van het schoolgebouw van Aeres Velp is tijdens het examen een dak met drie verschillende methoden van begroenen gemaakt, respectievelijk uitgezaaide stekjes, ingeplante pluggen en vegetatiematten. Projectleider en docent Eric Soer: „Deze verschillende methoden hebben we speciaal toegepast om zo de verschillen in snelheid van aanslaan en uitstoelen te kunnen volgen en ervan te leren.”

Lesmateriaal

Het nieuwe lesmateriaal voor het keuzedeel Dak- en gevelbegroening voor mbo-niveau 3 en 4 is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Zo zat Branchevereniging VHG in de expertgroep die het projectteam feedback leverde. De vraag naar dak- en gevelbegroening groeit.

Het aanleggen en onderhouden van groene daken en gevels stelt specifieke eisen aan de medewerkers die zich hiermee bezighouden. De initiatiefnemers hopen dat met deze keuzemogelijkheid meer studenten zich in deze richting willen specialiseren.

Festival Goed Groen

De school in Velp heeft een vmbo, een mbo en een trainingscentre voor volwassenen. Op donderdag 23 mei wordt het Festival Goed Groen door de school georganiseerd. Belangstellenden kunnen dan een lezing volgen over ‘Klimaat neutrale maatregelen’ in de Thematent op het terrein aan de Pinkenbergseweg 5f te Velp.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar