Hypermoderne oranjerie op zeven hoog

Rond een penthouse in Vught heeft tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar van Stoop Tuinen een luxe leefruimte gemaakt. Een deel is overkapt en fungeert deels als hypermoderne oranjerie.

Tuin Van Gert-Jan Schouwenaar
Het overkapte deel biedt uitzicht over het Bossche Broek naar het centrum van Den Bosch. Achterin de twee mandarijnenbomen. (Foto: Stoop Tuinen)

Rijk dorp
De 180m2 buitenruimte vouwt zich als een L-vorm om de woning. Het deel dat uitzicht biedt op natuurgebied het Bossche Broek en het centrum van Den Bosch, is overkapt. Daardoor kunnen in deze extra woonkamer twee mandarijnenbomen staan. Eigenaren van buitenplaatsen en landgoederen maakten vroeger goede sier bij hun bezoek wanneer zij hen op citrusvruchten konden trakteren. „Vught is eveneens een rijk dorp’’, legt Schouwenaar uit. „Daarom vond ik het passen om zo’n stukje tuinhistorie hier terug te laten komen.’’

Tuin van Gert-Jan Schouwenaar
In dit deel van de overkapte ruimte kunnen de bewoners relaxen op de banken rondom de vuurtafel. (Foto: Stoop Tuinen)

Drie olijfbomen
Met harmonicadeuren kan het overdekte deel worden afgesloten van de balkontuin. Deze is ingericht met een zonneterras en een eethoek, met daartussen overgangsruimtes met onder meer een lavendelbeplanting én drie karakteristieke olijfbomen, de eyecatchers van de daktuin.

Tuin van Gert-Jan Schouwenaar
Vlonders van Ipé-out verbinden de verschillende ruimtes met elkaar. (Foto: Stoop Tuinen)

In Tuin en Landschap 14/15 staat een reportage over deze daktuin op zeven hoog. Daarin leest u meer over de gebruikte materialen en de toegepaste techniek. U kunt het artikel hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties