Iepenwacht op pad om zieke iepen op te sporen

  Tot en met 1 oktober gaan inspecteurs van Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) op pad om zieke iepen op te sporen. Iepenwacht Fryslân werkt in de provincie Friesland en de Noordoostpolder, zowel in de openbare ruimte als op particuliere erven. Groen- en terreinbeheerders en particulieren kunnen zieke bomen bij de Iepenwacht aanmelden.

  Aangetaste iepen worden gemerkt en geregistreerd. Datum, standplaats en de naam van de eigenaar of beheerder worden ook doorgegeven aan het Centrale Meldpunt van de Iepenwacht. Ook twijfelgevallen en verdachte bomen worden geregistreerd. Hierop vindt extra controle plaats.

  Uitvalpercentage gedaald

  Sinds de oprichting van de Iepenwacht in 2005 is het uitvalspercentage vanaf 2009 gedaald van 10% tot rond de 1%. Aanvankelijk verwachtte men dit percentage pas in 2012 te bereiken. Dit (natuurlijk) uitvalpercentage is sindsdien stabiel gebleven en wordt waarschijnlijk iets teruggebracht dankzij de introductie en herplant van resistente soorten.

  Stoppen met de controle en de collectieve aanpak is volgens de Iepenwacht geen optie. In dat geval zal de ziekte binnen vijf jaar weer op het niveau van 2005 zitten.

  Aanmelden van zieke of verdachte iepen kan via de website van de Iepenwacht.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties