‘Ik had altijd al twijfels over de verhalen van Lucas Vos’

  „Ik heb altijd twijfels gehad over de verhalen van Lucas Vos. Volgens hem kon China een miljardenmarkt voor Nederland worden. Dat gaat niet gebeuren.” In een interview in de Bloemisterij van deze week gaat CEO Paul Hoogenboom van Holex Flower onder meer in op mogelijkheden van China voor de export van bloemen.

  „China gaat de bloemen waar ze geld in zien zelf produceren. Ik geloof niet dat China een veel grotere markt gaat worden dan Amerika.” De export van Nederlandse bloemen naar Amerika is nu rond €100 miljoen. Paul Hoogenboom is stellig als China ter sprake komt, een markt waar Holex sinds vijf jaar actief is.

  Hoogenboom: „De import van bloemen wordt in China bepaald door 20 groothandelaren. Dat gaat veranderen, zoals dat 30 jaar geleden in Amerika gebeurde, want ik geloof wel dat China verder open gaat en dat er nog groei in zit. Chinezen willen laten zien dat ze geld hebben en houden van luxe bloemen. Maar je praat niet over een markt van vele honderden miljoenen euro’s uit Nederland.”

  Heb je wat aan Royal FloraHolland gehad in China?

  „We hebben geleerd hoe we het niet moeten doen. Wat Royal FloraHolland heeft gedaan en nog steeds doet kost erg veel geld. Ik denk dat het ze heel weinig heeft gebracht. Het verhaal dat ze kwekers en handelaren zouden gaan linken aan bedrijven in China…. Zo eenvoudig is dat niet. Kwekers waren aanvankelijk enthousiast, maar hebben er niets voor terug gezien. Als ik kweker was zou ik daar een punt van maken.”

  Ben je tevreden over de samenwerking met de veiling?

  „Wat ik als een gevaar zie voor de sierteeltbranche in Nederland is dat men veel personeel binnenhaalt dat geen feeling heeft met het product en de branche. Als je deel uitmaakt van een coöperatie en je laat dat gebeuren.. Ik kan dat moeilijk begrijpen. Er zijn genoeg zonen van kwekers die de HAS of en andere branche gerelateerde opleiding doen. Haal zulke  gasten over om in ieder geval een aantal jaren bij de veiling te werken en dan misschien de kwekerij van pa over te nemen. Zoals het nu gaat… je ziet het aan de logistieke problemen die er nu weer zijn in Naaldwijk. Wij hebben te maken met deadlines en die halen we soms niet doordat bloemen niet voor 15:30 binnen komen. En dit is niet van de laatste tijd, dat rommelt al jaren lang.”

  Bij Holex ‘geen figuren zonder feeling met de sector’?

  „Bij Holex hebben we meer aan kwekerszonen dan aan alleen hoog opgeleide mensen. Een jongen die van een kwekerij komt weet dat het werk af is als het af is en niet om 17:00 uur. We hebben hier met veel tijdverschillen te maken en daarom hebben we niks aan een 9 tot 5 mentaliteit. Wij hebben vooral iets aan mensen die snel kunnen denken en schakelen, gelukkig hebben we er daar veel van kunnen vinden. En als er zich melden gaan we graag met ze in gesprek, ook nu.”

  Lees hier het volledige interview met Paul Hoogenboom in het digitale magazine van de Bloemisterij van deze week. Hoogenboom bespreekt naast China en de samenwerking met Royal FloraHolland de Amerikaanse markt en de impact van corona op Holex Flower

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties