’Ik loop soms op mijn tenen door de tuin’

Op dit moment vindt hij het veeneiland het mooist van de twintig landschappen in de Heemtuin van Leiderdorp. Jasper Klapwijk is sinds vier jaar de beheerder van de educatieve tuin en de Groene Gast van Tuin en Landschap 19.

Beheerder Jasper Klapwijk in de Heemtuin van Leiderdorp. (Foto: Miranda Vrolijk)

De heemtuin is vijftig jaar geleden aangelegd. Het 1,7 ha grote perceel herbergt twintig oorspronkelijke Nederlandse landschappen, zoals een droge berm, een kruidenrijk weiland en een veeneiland. De tuin heeft een educatieve en conserverende functie.

’Even slikken’

Het onderhoud ervan betekent veel handwerk. Klapwijk loopt soms zelfs op zijn tenen door de tuin, omdat hij weet hoeveel bijzondere planten- en diersoorten er leven. En die wil hij allemaal graag een kans geven. „Daarom is het voor mij soms even slikken als ik in de tuin bezig ben. Snoeien, maaien en onkruid wieden kunnen tal van levenscycli verstoren.’’

’We zijn goed bezig’

Hoewel hij af en toe best een paar motten of rupsen zal verstoren, weet hij dat hij onder aan de streep goed bezig is in ecologisch opzicht. Onlangs heeft hij zelfs op het veeneiland het piepkleine klimopklokje gevonden. Een plantje dat bijna niet meer voorkomt in Nederland. „Zo’n vondst bevestigt dat we hier goed bezig zijn.’’

Jasper Klapwijk is de Groene Gast van Tuin en Landschap 19, met een digitaal abonnement kun je het interview hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties