’Ik vind het steeds moeilijker om een boom af te keuren’

Hoe langer hij in het vak zit, hoe minder graag hij de zaag in een boom zet. Joost Ormel van Ormel Boomverzorging uit De Heurne probeert daarom particulieren op andere gedachten te brengen wanneer ze van hun gezonde boom af willen.

„Zo’n boom moet dan weg omdat ze zonnepanelen hebben aangeschaft, of omdat hij voor blaadjes op het gazon zorgt. Dan probeer ik wel te sturen, te adviseren dat snoeien alleen ook voldoende kan zijn.” Ormel is tijdens zijn opleiding Bos- en Natuurbeheer aan Larenstein begonnen met klimmen en sinds 2005 heeft hij een eigen bedrijf in de Achterhoek: Ormel Boomverzorging.

Negentig jaar oud

De acacia’s op de foto staan in vestingstad Bredevoort. Ormel heeft ze sinds een jaar in onderhoud in opdracht van de gemeente Aalten. Hoewel uit de meting met de resistometer blijkt dat de kern van deze boom wél behoorlijk rot is, zet Ormel er toch niet de zaag in. „Hij staat zo schuin, als die valt, dan belandt die zo in de Kleine Gracht.’’ Gemeente Aalten wil de negentigjarige bomen graag zo lang mogelijk behouden omdat ze zo karakteristiek zijn. „Als er een tak dreigt uit te breken boven het pad, dan zagen we die natuurlijk wel af.’’

Groene Gast 3

Joost Ormel is de Groene Gast van Tuin en Landschap 3 omdat hij onlangs twee Magnolia kobus heeft verplant naar Huis Landfort. Zijn bijdrage aan de crowdfundingsactie van de buitenplaats voor de aanschaf van vijftig bijzondere bomen. Het interview kun je hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties