Ilex bij Paleis Het Loo is oplossing met ’mitsen en maren’

De keuze om Buxus in de tuin van Paleis Het Loo te vervangen voor Ilex crenata is een oplossing met ’mitsen en maren’. Dat zei Hoofd Tuindienst Willem Zieleman op 30 maart tijdens een Buxus-symposium bij Paleis Het Loo.

Spijt is er niet, als de keuze opnieuw zou moeten worden gemaakt, werd toch weer voor Ilex gekozen. Zieleman noemde tijdens het symposium het vervangen van Buxus in de paleistuin een hoofdpijndossier. Twee jaar geleden is de eerste Buxus vervangen en binnen enkele weken wordt ook de laatste Buxus in de tuin gerooid en vervangen door Ilex crenata ’Dark Green’.

Cylindrocladium
Vervanging was volgens Zieleman nodig omdat vanaf 2009 de Buxus in de paleistuin te lijden had onder Cylindrocladium. De keuze ging uiteindelijk tussen Buxus sempervirens ’Green Velvet’ en Ilex crenata ’Dark Green’ waarbij de keuze volgens Zieleman ’nipt’ in het voordeel van Ilex uitpakte.

Nu de Ilex twee jaar in de tuin staat zegt hij: „De uitstraling komt redelijk in de buurt van Buxus – veel bezoekers denken zelfs dat het Buxus is – maar het is een oplossing met ’mitsen en maren’.’’ Nadelen van Ilex zijn de gevoeligheid voor wortelrot en de sterkere groei. Door dat laatste moet Ilex twee keer per jaar worden gesnoeid tegen Buxus een keer per jaar.

Zelfde conclusie
Na afloop van het symposium zei Hoofd Conservator Johan Carel Bierens de Haan van Paleis Het Loo geen spijt te hebben van de keuze voor Ilex. „Ik heb vandaag geen nieuwe informatie gehoord. Met de huidige stand van zaken zouden we dezelfde conclusie hebben getrokken als twee jaar geleden.”

In Tuin en Landschap 8 leest u een verslag van de bijeenkomst.

Bron: De Boomkwekerij