In oktober eerste Nationale Boomspiegelfeest

Zaterdag 9 oktober is de eerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. In heel het land worden tuintjes aangelegd in boomspiegels. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. Het Boomspiegelfeest is een initiatief van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek.

In de stedelijke omgeving in Nederland zijn zo’n miljoen boomspiegels. Dit is de meestal kale grond rondom een boom waar vaak fietsen gestald worden of de hond zijn behoefte mag doen. Guerrilla Gardeners wil samen met Steenbreek van al die boomspiegels voor 2030 groene boomoases maken.

Boomspiegels zijn volgens de organisaties de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Cerian van Gestel van Stichting Guerrilla Gardeners: „Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad.”

Om boomspiegels en de mogelijkheden om die te vergroenen op de kaart te zetten, wordt in oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest gehouden. (Foto: Tuin en Landschap)

Meer ruimte voor bomen

Steenbreek-directeur Roel van Dijk: „Het vergroenen van boomspiegels past helemaal in de lijn van Steenbreek. Meer ruimte voor bomen, minder steen en meer groen.” Om boomspiegels en de mogelijkheden om die te vergroenen op de kaart te zetten, houdt men in oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest.

De initiatiefnemers zoeken voor de uitvoering samenwerking met gemeenten. Gemeenten die zich aansluiten krijgen ondersteuning bij het vormgeven van hun beleid voor groenadoptie. Ook krijgen deze partnergemeenten tijdens de campagne extra aandacht en materiaal voor de lokale uitrol van de campagne.

Op donderdag 14 juni is er van 15.00-16.00 uur een online informatiebijeenkomst voor gemeenten. Daarin legt men uit wat het Boomspiegelfeest is, wat de rol van Guerrilla Gardeners en van gemeenten in dit project is en hoe de samenwerking eruitziet. Gemeenten die de bijeenkomst willen bijwonen, kunnen dat melden via boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties