Intratuin haalt chemische middelen uit schappen

Intratuin haalt binnen een jaar alle chemische bestrijdingsmiddelen uit de schappen die mogelijk een risico zijn voor bijen. Ook zijn binnen zes jaar alle planten bij Intratuin vrij van negen chemicaliën die in verband worden gebracht met bijensterfte.

Dat staat in een plan dat Intratuin donderdag presenteert om de bij te beschermen tegen schadelijke stoffen op planten, de zogenoemde neonicotinoïden. Aankomend voorjaar biedt de keten al een assortiment aan van bijen- en vlinderlokkende planten die compleet vrij zijn van deze middelen.

Diverse maatschappelijke organisaties, waaronder Greenpeace, Stichting Natuur&Milieu, Nederlandse Bijenhouders Vereniging, Vlinderstichting en De Gezonde Stad hielpen Intratuin bij het maken van het plan.

Duurzamer
Volgens interim-directeur Menno Wielinga is het mysterie rond de bijensterfte nog niet ontrafeld, maar moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen duurzamer. „Wij willen zo min mogelijk gebruik maken van deze middelen en gaan alvast actief aan de slag met onze kwekers en vermeerderaars.”

Intratuin zoekt daarnaast samenwerking met wetgevers, milieuorganisaties, brancheverenigingen en andere retailers die zich hiervoor willen inzetten. „Hoe meer partijen ons volgen, hoe sneller we dit voor elkaar krijgen.”

In dit filmpje legt het tuincentrum uit wat het plan inhoudt.