Tuin en Landschap nieuws Intratuin neemt duizendknoop-stengels uit sortiment

Intratuin neemt duizendknoop-stengels uit sortiment

1

Na een oplettende tweet van een student heeft Intratuin stengels van de Japanse duizendknoop uit het sortiment genomen. Ze werden verkocht als Polygonum-stokken.

Stefan Hageman, student Forest and Nature Conservation aan Wageningen University, tweette zaterdag 26 mei over de Polygonum-stokken die hij in een Intratuin-vestiging was tegengekomen. De duizendknoop-stengels werden verkocht per bos van vijf stuks:

Tweet Stefan Hageman Japanse duizendknoop

De meeste klanten zullen de stengels niet herkennen, Hageman echter wel. Na zijn tweet heeft Intratuin de stengels uit het sortiment van de betreffende vestiging genomen, zo laat het tuincentrum via Twitter weten. De andere vestigingen zijn geïnformeerd over deze actie om daarmee ’alle risico’s’ uit te sluiten.

Verkoop niet verboden
De verkoop van duizendknoop is niet verboden in Nederland, noch in de Europese Unie. De invasieve exoot staat niet op de Unielijst van soorten waarvoor een kweek- en handelsverbod geldt. De plant wordt bijvoorbeeld ook nog steeds op tuinplant.nl verkocht.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), adviseert echter wel om maatregelen te nemen om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop in de natuur terechtkomt of zich verder verspreidt. Op haar website biedt zij een overzicht van invasieve landplanten die schadelijk zijn voor de Nederlandse natuur of de volksgezondheid.

Bestrijding duizendknoop
Stichting Probos heeft in opdracht van de NVWA de ’beslisboom bestrijding duizendknoop’ ontwikkeld om terreinbeheerders en gemeenten te informeren over welke bestrijdingsmethode ze het beste tegen deze invasieve exoot kunnen inzetten.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
vullings Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
vullings
Gast
vullings

Verbod is natuurlijk wel op zijn plaats! De bron verwijderen, bekendheid daaraan geven.