Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Invlieg in najaar blijft lastig, maar keten werkt aan schone kerstster

  Invlieg in najaar blijft lastig, maar keten werkt aan schone kerstster

  0

  Het oppotten van poinsettia is in volle gang. Diverse afspraken met afnemers zijn al gemaakt. Bovenwettelijke eisen ten aanzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn al enkele jaren geldend in de teelt. Nultolerantie voor ’beestjes’ is eveneens van kracht, zeker in Engeland, een voornaam afzetland van poinsettia. De keten maakt er werk van.

  Kerst met een giftig randje, kopte een rapport van Greenpeace in december 2017. Op de voorplaat een rode kerstster. Niet om het kerstgevoel op te roepen. Nee, kerstster was samen met amaryllis en phalaenopsis onderdeel van een kleine steekproef (twaalf planten, vier per gewas, afkomstig van vier tuincentrums) met genoemde titel.

  En waarschijnlijk stond de kerstster ook op de cover omdat Greenpeace op dat gewas de meeste pesticiden vond die zeer giftig zijn voor bijen. Gemiddeld was dat zelfs in de hoogste concentraties (2,34 mg/kg) met als uitschieter een kerstster van Intratuin (7,2 mg/kg; de rest bevatte 1,95, 0,19 en 0,04 mg/kg van bij-onvriendelijk spul).

  Daar bleef het niet bij. Er was afgelopen seizoen ook tabakswittevlieg gevonden in Engeland, een voornaam afzetland van kerstster. Het insect zat op Hollandse planten en de bron leek één bepaalde stekleverancier, maar of dat echt zo is, dat blijft ongewis. Het maakt de telers ook niet heel veel uit. Ze weten uit ervaring dat er met stek iets mee kan komen. De ene keer bij leverancier X, de andere keer via leverancier Y en de mate waarin een stek eitjes, larven of sporen van ziekten of plagen bevat, dat verschilt per levering.

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
  Hans Neefjes
  Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar