IVN introduceert Tuiny Forest om tuinen te vergroenen

Na het Tiny Forest is er nu ook het Tuiny Forest. IVN biedt tuinbezitters met een kant en klaar plantenpakket de mogelijkheid om op een eenvoudige manier een eigen inheems microbos aan te leggen in de tuin. Waar een Tiny forest ongeveer het formaat heeft van een tennisbaan is een Tuiny Forest slechts 6 vierkante meter groot.

Biologisch en inheems
Een Tuiny Forest bestaat uit een mix van biologisch gekweekte, inheemse planten. IVN werkt voor dit pakket samen met Sprinklr, een plantenwebshop die gifvrije en duurzaam gekweekte planten verkoopt. Een Tuiny Forest kost € 169,95 en er is dit jaar een gelimiteerde oplage van 400 pakketten die vanaf vrijdag 7 juni beschikbaar zijn.

In 2015 plantte IVN het eerste Tiny Forest; een inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Inmiddels liggen er tientallen Tiny Forests in de openbare ruimte door heel Nederland. Al snel ontstond de wens om nog meer de buurt in te komen, de tuin in zelfs. Tuiny Forest is dan ook een onderdeel van het IVN-programma Natuur in de Buurt.

Hittestress en biodiversiteit
Maarten Bruns, projectleider bij IVN: „Ons motto is: tegels eruit, groen erin. Maar niet iedereen weet hoe je dit vergroenen aanpakt. Daarom bieden we mensen een compleet pakket aan dat past in bijna elke tuin. Een Tuiny Forest is makkelijk zelf aan te leggen en helpt hittestress en droogte tegen te gaan. Daarnaast creëer je een fijne plek voor bijen, vogels en insecten en dus goed voor de biodiversiteit. We helpen mensen om zelf hun tuin prettiger te maken, terwijl ze bijdragen aan het oplossen van ingewikkelde problemen.”

Een Tuiny Forest pakket bestaat uit de volgende planten:

Kruiden
3 x Kruipend zenegroen/Ajuga reptans
3 x Gele dovenetel/Lamium galeobdolon
3 x Beemdooievaarsbek/Geranium pratense
3 x Smeerwortel/Symphytum officinale
1 x Sint Janskruid/Hypericum perforatum
1 x Wilde akelei/Aquilegia vulgaris

Heesters
1 x Gewone vlier/Sambucus nigra
1 x Wilde Kardinaalsmuts/Euonymus europaeus
1 x Sporkehout/Rhamnus frangula
1 x Rode Kornoelje/Cornus sanguinea
1 x Hondsroos/Rosa canina
1 x Sleedoorn/Prunus spinosa

Bomen
1 x Eenstijlige meidoorn/Crataegus monogyna
1 x Hazelaar/Corylus avellana
1 x Lijsterbes/Sorbus aucuparia
1 x Boswilg/Salix caprea
1 x Veldesdoorn/Acer campestre

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties