IVN Natuureducatie wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

  IVN Natuureducatie wint dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Dat is maandag bekendgemaakt in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de jury heeft IVN tijdens de coronapandemie haar meerwaarde laten zien. „Voor veel mensen was een wandeling door het bos of de duinen, langs het strand of door de polder, het enige uitje dat er nog was,” aldus het juryrapport.

  „Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en trouwens ook gezondheid, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn.” Voor de jury van het Prins Bernhard Cultuurfonds genoeg reden om de prijs dit jaar uit te reiken aan IVN. Aan de prijs is een bedrag van €150.000 verbonden.

  Reptielenbrein

  IVN-directeur Jelle de Jong toonde zich verrast en geëmotioneerd bij de bekendmaking in het Amsterdamse Vondelpark. „Ik ben ontroerd, merk ik. Ik vind dit ongelofelijk bijzonder.” Volgens De Jong weten mensen diep van binnen dat natuur gezond voor ze is. „De mens is geëvolueerd in de natuur. We hebben ook zelf een reptielenbrein. En als er stress komt, vertelt dat brein ons: ‘naar buiten’, want dat is gezond!”

  De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied. In 2013 ontving tuinontwerper Piet Oudolf de prijs voor zijn oeuvre uit handen van Koningin Máxima.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties