IVN richt Groene Schoolpleinenfonds op

  IVN-directeur Jelle de Jong mocht 16 november uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2021 in ontvangst nemen. Aan de prijs is een bedrag van €150.000 verbonden. De Jong liet weten dat met de helft van het prijzengeld het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds wordt opgericht.

  IVN-directeur Jelle de Jong neemt de Prinsbernhard Cultuurfondsprijs in ontvangst uit handen van koningin Máxima. (Foto’s: Jorrit Lousberg)

  Een van de speerpunten van IVN voor de komende jaren is het „teweegbrengen van een groene revolutie op de basisscholen in ons land: groene schoolpleinen en meer natuuronderwijs.” Scholen die hun plein willen inzetten voor het onderwijs kunnen hiervoor bij het Groene Schoolpleinenfonds een aanvraag doen. In 2022, 2023 en 2024 komt jaarlijks €25.000 beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren.

  Vaker les in de buitenlucht

  Uit onderzoek in opdracht van IVN blijkt dat ouders van basisschoolleerlingen veel waarde hechten aan natuuronderwijs. Maar liefst driekwart van hen vindt het belangrijk dat hun kind op school veel over de natuur leert. Les over de natuur moet volgens de ouders vooral buiten worden gegeven en niet uit een boekje. Sowieso zouden de ouders graag zien dat hun kinderen vaker les krijgen in de frisse buitenlucht. Momenteel vindt 99% van de onderwijstijd binnen plaats. Ruim zes op de tien ouders geven aan dit niet van deze tijd te vinden.

  De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar met een ander thema. Deze oeuvreprijs is er voor personen of organisaties die iets bijzonders betekenen voor cultuur of natuur. In 2013 ontving tuinontwerper Piet Oudolf de prijs voor zijn oeuvre.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties