Jaarrond Tuintelling wint Natuurprijs 2015

De Jaarrond Tuintelling van Sovon, Vogelbescherming Nederland en vijf andere natuurorganisaties, heeft de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015 gekregen. Het telproject werd om zijn laagdrempeligheid en brede samenwerking door de jury beloond met de prijs van €10.000.

De zeven natuurorganisaties willen met het project ‘Jaarrond Tuintelling’ zoveel mogelijk mensen enthousiasmeren om gericht te kijken naar en te genieten van de natuur in de tuin door waarnemingen door te geven via www.tuintelling.nl.

Daarnaast worden deelnemers uitgedaagd hun tuin natuurvriendelijker in te richten. De jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs toonde zich onder de indruk van de laagdrempeligheid en breedte van het project. De tweede prijs ging naar de jeugdboswachters van Het Groninger Landschap en als derde eindigde het bijenlint langs de Friese Elfsteden.

Natuur dicht bij huis
Nederland raakt steeds meer verstedelijkt; meer dan 80% van de bevolking woont in het stedelijk gebied. Juist daar is verrassend veel natuur te vinden. De ruim 3.500 deelnemers noteerden bij elkaar al 800.000 waarnemingen.

De afgelopen tien dagen blijkt het klein koolwitje aanwezig te zijn in 22% van de getelde tuinen. Van de vogels is de merel met 84% onbetwiste nummer 1. Resultaten kunnen op landelijk en provinciaal niveau bekeken worden.

Garden Birdwatch
Het hele jaar dieren en planten in je tuin tellen is een nieuw fenomeen in Nederland, geïnspireerd door de Britse Garden Birdwatch. De British Trust for Ornithology (BTO) organiseert de Garden Birdwatch al twintig jaar.

In de loop der jaren leverde dat al boeiende resultaten op: een uitbraak van de vogelziekte het Geel werd ontdekt en de opmars van de Houtduif in de stad werd op de kaart gezet.