Japanse watertuin wint nieuwe architectuurprijs

De Art Biotop Water Garden in Japan heeft de Obel Award gewonnen, een nieuwe internationale architectuurprijs. Volgens de jury is de tuin een voorbeeld van hoe menselijk ingrijpen een landschap kan versterken in plaats van vernietigen.

Japanse watertuin

Poëtisch landschap
De watertuin van ontwerper Junya Ishigami ligt naast het creatief centrum Art Biotop. De tuin bestaat uit 318 bomen en 160 kleine vijvers en vormen samen een sfeervol poëtisch landschap. Zo worden de boomkronen en de lucht weerspiegelt in het water van de vijvers. Die zijn omzoomd door een tapijt van mos waarin stapstenen de paden vormen.

Japanse watertuin wint architectuurprijs

Rijstveld
De tuin reflecteert verschillende historische lagen, zo was de plek voorheen in gebruik als rijstveld en nog vroeger stond er een bos. De bomen zijn in opdracht van Ishigami met grote zorg verplant vanaf de locatie waar het creatief centrum is gebouwd.

Schoonheid en atmosfeer
De jury koos unaniem voor dit project omdat het laat zien hoe we kunnen samenwerken met de natuur, er onze stempel op kunnen drukken zonder dat we de natuur vernietigen. „Want hoewel het een sterk kunstmatig landschap is, is het ontegenzeggelijk ook een natuurlijk organisme dat in de loop der tijd zich zal ontwikkelen en veranderen.’’ Ze noemt de watertuin een landschap vol schoonheid en atmosfeer, die het gemoed van de bezoeker sterk beïnvloedt.

Obel Award
De Obel Award is een nieuwe internationale prijs voor architectuur- en landschapsprojecten. De prijs is ingesteld door de Henrik Obel Stichting, opgericht door Henrik Frode Obel (1942-2014) en bestaat uit een geldprijs van €100.000 en een kunstwerk van Tomás Saraceno. De Obel Award wordt jaarlijks uitgereikt.

Japanse watertuin

Foto’s: Nikissimo

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties