Tuin en Landschap nieuws Jeneverbessen aangeplant in Gronings landschap

Jeneverbessen aangeplant in Gronings landschap

0

Deze maand worden 330 jeneverbessen (Juniperus communis) aangeplant op terreinen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Groninger Landschap in Westerwolde. De jeneverbesplantactie wordt uitgevoerd door het Groningse Hooghoudt.

De jeneverbes komt van oorsprong voor op arme zandgronden, voornamelijk in Drenthe. De Groningse streek Westerwolde is rijk aan zandgronden, maar er zijn weinig jeneverbessen. Daarom worden nu de struiken teruggebracht in hun oude biotoop.

Beschermd

Tot voor kort was de struik beschermd en moest de Groningse distilleerderij zijn bessen uit Italië halen. De beschermde status is opgeheven, dus de bessen kunnen nu ook van eigen bodem gehaald worden.

Vroeger werden de zaden van de jeneverbes verspreid door korhoenders. Door het zure maagsap werd het taaie besje enigszins bewerkt, waardoor het makkelijker kon kiemen. De korhoenders zijn verdwenen en in zijn kielzog ook de jeneverbes.

Come-back

Door de plantactie van Hooghoudt begint de struik aan zijn come-back. „Over een paar jaar hopen we op een rijke oogst van de eerste Groninger jeneverbes. Deze zal gebruikt worden voor de jenever van Hooghoudt.”

In het Duits heet de struik ‘Wacholder’. Op de grote stille heide stonden her en der van deze struiken. In de schemer lijken het dan soms grote kerels die op wacht staan.

Foto: Shutterstock

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar