‘Kabinet komt vrijdag met nieuwe PFAS-norm’

Minister Van Veldhoven van Wonen en Milieu komt vrijdag met een nieuwe landelijke PFAS-norm. Dat zei Arnold Tuytel van Stichting Grond in Verzet woensdag tegen BNR. Het kabinet zegde eerder al toe om vóór 1 december met een aangepaste norm te komen.

Ondanks de toezeggingen van het kabinet heeft Stichting Grond in Verzet een brief gestuurd naar drie betrokken ministeries, om hun zorgen te uiten over het uitblijven van maatregelen.

Minimaal 3 microgram

Ook zegt Tuytel dat het afhangt van de norm waarmee het kabinet komt of de bouw weer aan de slag kan. Volgens Tuytel moet de nieuwe norm minimaal 3 microgram per kilo grond bedragen om de bouw weer op gang te brengen.

Diverse gemeenten en de provincie Noord-Holland hebben inmiddels eigen normen vastgesteld. Deze liggen tussen de 0,7 en 1,5 microgram. De tijdelijke landelijke norm ligt op 0,1 microgram per kilo grond.

Nieuwe Leidraad Grond

Naar aanleiding van de PFAS-crisis heeft VHG een nieuwe Leidraad Grond uitgebracht. Er is een Leidraad Grond voor grote partijen (meer dan 25 m3) en een Leidraad Grond voor kleine partijen (minder dan 25 m3). Hierin zijn de milieuregels samengevat in de vorm van een vragenlijst.

De leidraad is opgesteld door de samenwerkende adviseurs door Gert Olbertijn, Rinus Hoogeslag en Kornelis Jorna. Al tientallen jaren zijn zij de huisadviseur van de VHG op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

Maandag 2 december vindt er in de Regio Oost een Kennisbijeenkomst ‘Wat kan en mag er nog met grond?’ plaats in Doetinchem. De ontstane situatie met betrekking tot PFAS in de grond geeft aan hoe belangrijk dit onderwerp is. Tijdens kennisbijeenkomst worden leden geïnformeerd over de laatste stand van zaken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties