Tuin en Landschap nieuws Kabinet wil krapte op arbeidsmarkt aanpakken

Kabinet wil krapte op arbeidsmarkt aanpakken

0

Het kabinet gaat samen met gemeenten, UWV en scholen aan de slag om de arbeidskrapte aan te pakken. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag aan de Tweede Kamer.

De economie groeit maar tegelijk  heeft een op de vier werkgevers moeite zijn vacatures te vervullen. „Willen we de groei behouden, dan moeten we ervoor zorgen dat werkgevers het kunnen bijbenen. Dat betekent dat vraag en aanbod elkaar sneller moeten gaan vinden,” zegt Koolmees.

Aan de andere kant blijft het lastig voor bepaalde groepen werkzoekenden om werk te vinden; 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een arbeidsbeperking komen nog altijd moeilijk aan de slag. Daarom kiest het kabinet voor een reeks structurele oplossingen om de onderliggende problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Lasten op arbeid verlaagd

Zo maakt het kabinet werken aantrekkelijker doordat vanaf 2019 lasten op arbeid worden verlaagd, oplopend tot €5,2 miljard in 2021. Ook wordt het makkelijker om zorgtaken te combineren met werk. Het kabinet investeert structureel bijna een kwart miljard euro in de kinderopvangtoeslag en maakt werken voor jonge ouders extra aantrekkelijk met het Wetsvoorstel Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).

Een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan ook helpen de spanning op de arbeidsmarkt te verzachten. Daarom worden onderwijsinstellingen bij wet verplicht om een studiebijsluiter te gebruiken en trekt het kabinet €100 miljoen uit om techniekonderwijs in het vmbo te verbeteren. Met een persoonlijk digitaal overzicht waarin duidelijk wordt welke scholingsmogelijkheden iemand heeft, moet het ook voor volwassenen vanzelfsprekender worden om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan.

Mensen met arbeidsbeperking

Ook probeert het kabinet meer mensen bij de arbeidsmarkt te betrekken door het voor personen met een arbeidsbeperking eenvoudiger te maken om aan het werk te gaan. Daarom heeft staatssecretaris Van Ark vorige week haar breed offensief gelanceerd om arbeidsparticipatie te bevorderen. Ook investeert het kabinet €70 miljoen om de matching op de regionale arbeidsmarkt tussen werkgevers, werkzoekenden, UWV en gemeenten te verbeteren.

Reageer op dit artikel

avatar