’Kans bestaat dat ook de veiling met de bank moet bellen’

    Coen Meijeraan, lobbyist bij Royal FloraHolland, heeft goede hoop dat banken en overheid de door corona zwaar geteisterde sierteeltsector gaan steunen. De kans is volgens hem aanwezig dat de veiling ook met de bank moet bellen. „Als we niet uitkijken valt de hele topsector weg.”

     

    Coen Meijeraan, manager public affairs bij Royal FloraHolland (RFH), weet dat het coronavirus momenteel een ravage aanricht in de sierteelt. „Ja, het is vrij desastreus. Het is op dit moment een bloedbad. Er moet snel iets gebeuren.” Aan dat ’iets’ werkt Meijeraan hard, maar dat doet hij niet alleen, benadrukt hij. De veiling is een onderdeel van een brede actiegroep richting banken en overheid. Meijeraan noemt Greenport, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Glastuinbouw Nederland, VGB en VNO-NCW.

    Neem de lezer eens mee in de acties

    „Het eerste wat we willen is dat er een noodkrediet komt. De liquiditeit bij bedrijven valt weg: ze hebben geen inkomsten meer, maar nog wel uitgaven. Dit kan snel leiden tot een faillissement. Daarom willen we een noodkrediet van de banken. Dit noodkrediet moet twee jaar duren en de aflossingen moeten tot het eind uitgesteld worden. Dan hebben kwekers de tijd om af te lossen. De banken proberen nu tot een standaardregeling te komen zodat het geld voor kwekers zo snel mogelijk vrij kan komen. Banken willen het noodkrediet echter alleen verlenen als er een borgstelling van de overheid is. De combinatie bank – borgstelling is prioriteit 1.”

    RFH vangt veel minder provisie doordat veel producten slecht betaald worden of doordraaien. Wat zijn de gevolgen?

    „Daartegenover staat toch een behoorlijk kostenapparaat. Veel kosten zijn niet makkelijk terug te schroeven. ICT en koelcellen kun je niet zomaar uitzetten. Daarnaast moeten we ook klaar staan als de handel aantrekt. Tot nu toe richten we onze lobby puur op kwekers en handelaren. Maar de kans is aanwezig dat wij ook met de bank moeten bellen. We doen er alles aan om de sector er zo gezond mogelijk door heen te laten komen.”

     

    Coen Meijeraan heeft een duidelijke indicatie dat de overheid op korte termijn tot borgstelling overgaat. Dat baseer hij op uitspraken van de overheid zelf. Het hele interview met de manager Public Affairs leest u deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is het (na inlog) nu al te lezen in ons digitale magazine.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties