Tuin en Landschap Nu in het vakblad ’Ken zijn stamboom en je gaat een plant begrijpen’

’Ken zijn stamboom en je gaat een plant begrijpen’

0

’Wanneer je de stamboom van een plant kent, leer je hem begrijpen.’ Dat is de overtuiging van Ingrid van der Ven, docent plantenkennis aan de OntwerpAcademie. Ze is de Groene Gast van Tuin en Landschap 11.

Ingrid van der Ven - OntwerpAcademie - Plantenkennis
Docent Ingrid van der Ven tijdens een buitenles. (Foto: Jan van der Ploeg)

Sinds 2017 geeft Van der Ven les aan de OntwerpAcademie. Ze wil de cursisten vooral inzicht in de plantenwereld meegeven. „Ik geef daarom vanuit de taxonomie les, de stamboom van de plant, die nauwe verwantschappen met andere planten zijn heel belangrijk. Je gaat meer begrijpen wat je ziet.’’ Daardoor leer je meer denken vanuit de plant en kun je een uitgebalanceerder beplantingsplan maken.

Achttien plantgroepen
Waar komt de plant oorspronkelijk vandaan, uit welke habitat en welke culturele ontwikkeling heeft een plant doorgemaakt, zijn andere belangrijke vragen die tijdens haar lessen aan de orde komen. In de cursus Plantenkennis compleet zijn achttien plantgroepen over zestien modules verdeeld. Van waterplanten en één- en tweejarigen tot coniferen en bollen en knollen.

Lessen hervat
Na een korte stop door de coronamaatregelen zijn de lessen van de OntwerpAcademie weer hervat; zowel die van de cursus Plantenkennis Compleet, als die van bijvoorbeeld Biodivers Ontwerpen en Start je eigen bedrijf.

Dit is een verkorte versie van het interview met Ingrid van der Ven in Tuin en Landschap 11. U kunt het volledige artikel hier digitaal lezen (met inlog).

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar