Kenniscentrum Eikenprocessierups raadt rupsenvallen af

Rupsenvallen die worden verkocht om eikenprocessierupsen te bestrijden, werken niet tegen de eikenprocessierups. Dat blijkt uit diverse proeven zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Het Kenniscentrum schrijft dit in een waarschuwing op processierups.nu, de website die in opdracht van het ministerie van LNV is gemaakt.

Twee Twentse broers brengen de rupsenvallen op markt via de website rupsenval.nl. Ze prijzen de vallen aan als oplossing tegen de eikenprocessierups. De vallen zijn volgens de broers geïnspireerd op bestaande vallen voor de dennenprocessierups: de ’eco-piège’.

Dennenprocessierupsen verlaten de boom waarin ze zitten om een plek in de grond te zoeken om te verpoppen. De rupsenval zorgt ervoor dat de dennenprocessierupsen in een soort plastic trechter komen met onderin een opening. Via een buis komen ze in een zak met grond terecht. Als de zak vol is, kun je deze loskoppelen en afvoeren.

Gedrag wijkt af

Het gedrag van de eikenprocessierups wijkt echter wezenlijk af van dat van de dennenprocessierups, zo meldt het Kenniscentrum. De hele levenscyclus van de eikenprocessierups speelt zich doorgaans af in de boomkroon. In enkele gevallen, als de omstandigheden extreem zijn zoals bij hitte, is er sprake van ander gedrag. Dan lopen de rupsen over de stam naar beneden om daar aan de stamvoet of in de bodem te verblijven. Het idee achter de rupsenvallen is dat de rupsen in hun tocht naar beneden in de zak lopen.

Diverse proeven wezen al eerder uit dat de rupsenval niet werkt voor de eikenprocessierups. Wetenschapper Luc Crevecoeur, van de Belgische provincie Limburg, deed al in 2012 proeven met de vallen op eikenprocessierups. In Nederland deed Silvia Hellingman, betrokken bij het Kenniscentrum eikenprocessierups, ook in 2012 enkele tests met de rupsenval. Beide testen wezen uit dat de vallen niet geschikt zijn voor de eikenprocessierups.

Spinselvorming rond rupsenval

Hellingman: „De eikenprocessierupsen maken spinsel, daardoor kunnen ze gewoon over de val heen spinselen. Ze kunnen de val zelfs als steunpunt voor een nest gebruiken.” Dennenprocessierupsen daarentegen, maken geen spinsels meer als ze klaar zijn om te verpoppen en via de stam naar de grond lopen. Ze hebben de bodem nodig om daar hun popnesten te maken.

Meer alternatieve oplossingen

De rupsenval is niet de enige alternatieve oplossing voor bestrijding van de eikenprocessierups. De grote problemen van afgelopen jaar blijken een bron van inspiratie te zijn. Hellingman: „Er wordt van alles verzonnen: knoflook, koolzaadolie. Er is zelfs een man die gemeenten benadert om eitjes vanuit een drone met gammastraling te bestrijden.”

Verschillende gemeenten passen de rupsenval inmiddels toe. Sinds september hangen de vallen al in Rijswijk. Nu is ook de gemeente Breda begonnen met een proef. Hieronder een filmpje van Omroep Brabant over deze proef.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties