Kennisplatform EPR beoordeelt bestrijdingsmethoden

Het Kennisplatform Eikenprocessierups is bezig de verschillende bestrijdingsmethoden die er zijn tegen de eikenprocessierups te beoordelen. De resultaten hiervan moeten gemeenten en andere boomeigenaars helpen om de juiste bestrijdingswijze te kiezen.

Al jaren zijn er methoden om de eikenprocessierups te bestrijden. Preventief met nematoden en bacteriepreparaten en curatief door de nesten weg te zuigen of te ’plukken’ na behandeling met lijm. De Leidraad Beheersing Eikenprocessierups noemt deze methoden als enige.

Gammastralen

Met name de afgelopen jaren zijn er tientallen (mogelijke) bestrijdingsmethoden bijgekomen. De ’rupsenval’ is bijvoorbeeld een veelbesproken alternatief. Maar er zijn tal van uiteenlopende methoden bedacht variërend van het bestrijden van de rupsen met laserstralen of met drones en gammastralen tot middelen op basis van knoflook en andere plantenextracten. Volgens betrokkenen van het Kennisplatform variëren de methoden van veelbelovend tot absurd.

Voor veel boombeheerders is het lastig te beoordelen wat ze van een bestrijdingsmethode kunnen verwachten. Daarom komt het Kennisplatform met een ’appraisal’ (beoordeling) van de methoden die duidelijk moet zijn voor de potentiële opdrachtgever. Ook zal het platform met een advies komen over de verschillende middelen die een toelating van het Ctgb hebben voor gebruik tegen de eikenprocesierups. De openbaarmaking van de resultaten is over ongeveer een maand te verwachten.

Over het Kennisplatform

Het Kennisplatform is een samenwerking tussen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Wageningen University & Research. Het Ministerie van LNV, RIVM, Kenniscentrum eikenprocessierups en GGD GHOR zijn betrokken als partnerorganisaties.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Loohuis
Hans Loohuis
1 jaar geleden

In de media wordt gesproken om rond de stam stretch folie te wikkelen, waardoor de rups niet de bomen in kunnen van wege de gladheid.
Waar of onzin?

tel
Beheerder
tel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hans Loohuis

Beste Hans,
De eikenprocessierups blijft over het algemeen zijn hele leven in de boom. De vlinders leggen hun eitjes al hoog in de boom. Folie voorkomt dus niet dat ze de boom in komen. Zie ook het antwoord op deze vraag van het Kennisplatform Eikenprocessierups https://processierups.nu/veelgestelde-vragen/helpt-het-om-een-boomstam-met-plastic-folie-te-omwikkelen-in-de-preventieve-fase-als-de-eikenprocessierupsen-nog-geen-brandharen-hebben/

Mvg Peter Bennink, Tuin en Landschap