Klimplanten kunnen ook een spectaculair effect geven

Klimplanten kunnen een gevel vergroenen, maar de spectaculaire niet-grondgebonden ’living walls’ spreken veel meer tot de verbeelding. Deze beplante wanden zijn echter een stuk kwetsbaarder. Een storing in de bewatering levert bijvoorbeeld acuut problemen op. Ontwerper Annemieke Langendoen van Hollandsgroen pleit daarom voor een herwaardering van grondgebonden gevelgroen.

Regelmatig krijg ik van bekenden te horen wat voor gebouwen met groene gevels ze onderweg zijn tegen gekomen in hun stad, langs de snelweg of op vakantie. Daarbij valt op dat een gebouw met alleen klimplanten zelden wordt genoemd. Wel die intrigerende levende muren met plantpatronen en bijzondere beplanting. Dat is heel begrijpelijk, ook voor vakgenoten voelt dat nog steeds als nieuw en bijzonder. Maar is dit terecht? Of kun je ook met grondgebonden systemen indruk maken?

Sportplaza Mercator

Sinds een jaar of 15 zijn groene gevels in opkomst. Zo was de groene gevel van het Sportplaza Mercator (2006, Copijn) een van de eerste gebouwen in Nederland met een geheel groene gevel, naar voorbeeld van de bijzondere gevels van bioloog Patrick Blanc in Parijs.

Eind 20ste eeuw waren we nog blij als we een paar patronen mochten maken om een kopgevel aantrekkelijker te maken. Een wereld van verschil met hoe we nu naar gevelgroen kijken. Onderzoek naar isolatiewaarden van groen, naar beperking van hittestress en de opname van fijnstof zorgden voor grotere populariteit.

Ook wij hebben met meerdere niet grondgebonden groene gevelsystemen geëxperimenteerd. Daarbij zijn we vaak onverwachte uitdagingen tegengekomen…Lees in het volledige artikel in TenL 18 wat de ervaringen van Langendoen zijn met ’living walls’ én met gevels die beplant zijn met klimplanten.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties