Krapte in boomkwekerijproducten is probleem voor hoveniers

  De schaarste aan leverbaar plantgoed en de soms ondermaatse kwaliteit daarvan spelen ­hove­niers parten. Een rondgang langs hoveniers en branchevereniging VHG bevestigt dit. ­Ook hovenier Jack van Haperen beklaagt zich hierover.  „Weten boomkwekers wel wat al dit gesjoemel voor hoveniers betekent?”

  Hoveniers krijgen hun sortiment niet altijd compleet geleverd en de kwaliteit laat soms ook te wensen over. Hierdoor loopt de werkdruk voor hen vaak nog hoger op dan dat deze al is. Foto: Ron Barendse

  Wat de Brabantse hovenier met klem duidelijk wil maken, is dat het hem bij het aankaarten van problemen met gebrek aan plantgoed of met de kwaliteit daarvan, niet om het bekritiseren van de boomkweke­rijsector an sich gaat. „Er gaat ook heel veel goed en ik krijg heel veel planten waar ik heel tevreden over ben, maar juist over dat deel waar het niet goed gaat verbaas ik me. Dan blijken planten van Hydrangea arbo­rescens ’Incredible’ vooral incredible te zijn, omdat er maar één takje in het potje zit.”

  Extreme schaarste

  Uit een rondgang langs hoveniers en groothandelaren blijkt dat de schaarste aan plantgoed als een nog groter probleem wordt ervaren dan het gebrek aan kwaliteit. „In heel extreme gevallen is zelfs een hele reguliere Anemone niet leverbaar”, zegt Mathijs Wolfs van Guy Wolfs Hoveniersbedrijf in Eijsden. „Druk hebben is fijn, maar dit is echt in extremis.”

  Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 10. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties