Kwart minder bestelwagens verkocht in oktober

Stond de bestelautoverkoop tot september dit jaar licht in de plus, sinds vorige maand zijn de verkopen ingestort. In oktober werden bijna 25% minder bestelwagens verkocht vergeleken met oktober een jaar eerder. Dat meldt Bestelauto Expo.

De oorzaak ligt in de invoering van de WLPT, ofwel de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Dit is een nieuwe testmethode voor lichte voertuigen, waar ook bestelwagens onder vallen.

Het is een test waarmee de uitlaatgasemissies van een auto worden gemeten. De meting wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto om te zien of deze aan de geldende emissienorm voldoet.

NEDC-methode
WLTP is de opvolger van de verouderde NEDC-methode. De resultaten van de NEDC-test gingen steeds meer afwijken van de emissies en het verbruik in de praktijk. Vandaar de roep om een meer realistische test betreffende rijcyclus en rijweerstanden. Dit resulteerde uiteindelijk in de WLTP, een zwaardere test met dus een hogere CO2-uitstoot.

Het is de bedoeling dat binnen afzienbare tijd de WLTP-CO2-waarde als grondslag gaat dienen voor bepaling BPM. De ingangsdatum stond gepland op 1 januari 2019. Deze datum is niet gehaald. De voorlopige verwachting is nu dat het 2020 wordt.

Nieuwe auto’s die al op voorraad stonden en volgens NEDC gemeten zijn, mochten nog tot 1 september dit jaar verkocht worden, dit is de zogeheten restantvoorraadregeling. Dit verklaart ook waarom er tot september relatief meer bestelwagens zijn verkocht, en waarom de verkoop vorige maand is ingestort.

Bestelauto Expo
Op dinsdag 12 november (10.00 tot 21.00 uur) en woensdag 13 november (10.00 tot 18.00 uur) vindt in Houten de Bestelauto Expo plaats. Hier ontmoet de bestelautowereld een brede doelgroep aan beslissers: zzp’ers, mkb’ers, fleet-owners en diverse automotive-managers uit de sector. Bestelauto Expo vindt plaats in Expo Houten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties