Hortipoint Lagere overheden willen verduurzaming Nederland versnellen

  Lagere overheden willen verduurzaming Nederland versnellen

  0

  Provincies, gemeenten en waterschappen willen de overgang naar een energieneutraal, circulair en klimaatbestendig Nederland versnellen. Hiertoe hebben zij het nieuwe kabinet een pakket maatregelen voorgesteld onder de noemer ‘Naar een duurzaam Nederland’. Dit aanbod is goed ontvangen door de vier formatiepartijen.

  De investeringsagenda ‘Naar een duurzaam Nederland’ bevat een fors pakket aan maatregelen en investeringen op het gebied van energie, klimaatadaptatie en circulaire economie. Voorzitter van het Interprovinciaal Overleg Ank Bijleveld-Schouten: „Het is voor de onderhandelaars duidelijk dat een dergelijke opgave alleen kan worden bereikt door samen met provincies, gemeenten en waterschappen op te trekken en dat daar ook een financiële inspanning van het Rijk bij hoort.”

  Stevige pijler

  VNG-voorzitter Jan van Zanen: „Tijdens de crisis zijn gemeenten flink gekort terwijl juist de laatste jaren de taken fors zijn toegenomen. Voor de komende jaren is een breed en stabiel begrotingskader noodzakelijk. Dit zijn randvoorwaarden voor de verantwoordelijkheden die de gemeenten op zich nemen. En een stevige pijler onder de aanpak van de grote maatschappelijke uitdagingen die het komende kabinet aan wil gaan.”

  Klimaatverandering

  Voorzitter van de Unie van Waterschappen Hans Oosters: “Samen met provincies en gemeenten gaan we hard aan de slag. We vragen het nieuwe kabinet om mee te investeren, knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen en een Nationaal Programma Energietransitie te starten. Klimaatverandering duldt geen uitstel. Als waterschappen zien we de effecten, zoals wateroverlast en droogte, fors toenemen. Niets doen is geen optie.”

  Volgens de decentrale overheden is er genoeg geld beschikbaar om uitvoering te geven aan de plannen voor de komende jaren. Het overleg met de kabinetsonderhandelaars verliep vorig week in een goede sfeer, aldus de drie partijen.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  Laat als eerste een reactie achter.

  avatar