De Boomkwekerij Teelt Landelijk neerslagtekort loopt verder op

  Landelijk neerslagtekort loopt verder op

  0

  Ondanks dat delen van het land afgelopen weken te maken hebben gehad met extreme buien, neemt landelijk het neerslagtekort toe. Op basis van de verwachtingen stevenen we af op een plekje bij de 5% droogste jaren.

  De neerslagverdeling is dit jaar zeer verschillend per regio. Terwijl sommige gebieden in één dag meer neerslag te verwerken kregen dan normaal in een hele maand, bleef het elders nagenoeg droog. Per saldo zien we het neerslagtekort landelijk toenemen.

  Verwachting

  Op dit moment ligt het tekort op 100 mm. Volgens de 15-daagse verwachting komt het tekort eind juni uit op 137,4 mm. Daarmee ligt het tekort net onder het gemiddelde van de 5% droogste jaren. In de verwachting is echter ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat het tekort verder oploopt.

  Het KNMI houdt niet alleen bij hoeveel neerslag er valt, maar ook hoeveel vocht verdwijnt via verdamping. Door dagelijks het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid neerslag en de berekende verdamping wordt het neerslagoverschot of -tekort verkregen.

  Onttrekkingsverbod

  In verband met het neerslagtekort en de lage watertoevoer via de rivieren hebben waterschap Limburg en De Dommel in een deel van hun gebied een onttrekkingsverbod ingesteld. Dit betekent dat water uit beken en sloten in dat gebied niet mag worden gebruikt om gewassen en weilanden te beregenen. Het verbod geldt in Limburg niet voor onttrekkingen voor bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar