Landfort gaat vijftig bomen planten met crowdfunding


Alle vijftig bomen waarmee Huis Landfort de historische buitenplaats in Megchelen wil verfraaien, gaan er komen. Binnen vijf weken waren alle exemplaren via crowdfunding bekostigd.

Het gaat om bomen met een stamomtrek van 30-35cm. Particulieren en bedrijven hebben in totaal 42.000 euro geschonken. René Dessing, directeur van stichting Erfgoed Landfort en initiatiefnemer van de actie, is vooral verrast door de snelheid waarmee alle bomen zijn bekostigd. „Half november zijn we gestart en voor de Kerst was het al voor elkaar.’’

Zelf een boom kiezen

Op de website van Huis Landfort stonden alle vijftig beschreven, inclusief de plek wáár ze op de buitenplaats komen te staan. Het gaat om soorten die opvallen vanwege hun bijzondere bloei of herfstverkleuring, bijvoorbeeld verschillende Davidia involucrata, Albizia julibrissin, Magnolia kobus, Japanse sierkersen, verschillende lindes en een Zelkova carpinifolia. Particulieren en bedrijven konden specifiek een van deze bomen kiezen om daaraan een schenking te doen. En dat heeft volgens Dessing enorm geholpen om mensen over de streep te trekken.

Sinds enige tijd is stichting Erfgoed Landfort bezig met het restaureren van de buitenplaats. Zo wil ze onder meer het omringende park verfraaien. „En daar past het bomenplan naadloos in.’’ Hiermee wordt voortgeborduurd op de erfenis van de familie Luyken die hier in 1823 neerstreek en echte bomenliefhebbers waren. Zij lieten veel verschillende soorten aanplanten (onder meer Magnolia, Liriodendron en Taxodium distichum). Die erfenis is door ouderdom, slecht onderhoud en de Tweede Wereldoorlog goeddeels verdwenen.

Droogte en hitte

De nieuwe aanplant moet deze oude grandeur terugbrengen. Voor een deel overlapt de lijst met soorten de vroegere aanplant, maar er worden ook nieuwe soorten aangeplant. Bij de keuze heeft Dessing gelet op de klimaatbestendigheid van de bomen, ze moeten vooral tegen droogte kunnen en hoge temperaturen. Huis Landfort ligt op een zeer droog gedeelte van de Achterhoek en de afgelopen zomers heeft het groen behoorlijk te lijden gehad van de droogte en hitte. Deze winter zullen de bomen worden geplant.

Ormel Boomverzorging uit De Heurne heeft twee 25 jaar oude Magnolia kobus om niet verplant naar buitenplaats Huis Landfort. De twee bomen zijn geschonken door Studio Nico Wissing, dat ook in Megchelen is gevestigd. (Foto Guus Tinnevelt)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties