Landschap Overijssel breidt uit; belangrijke aankoop verbindt natuur

Landschap Overijssel heeft het totale gebied dat in haar beheer is in 2020 met 26 hectare uitgebreid. Daarbij zit ook een stuk landbouwgrond van 6,5 hectare in Hancate, nabij Hellendoorn. Dit stuk grond verbindt twee al bestaande natuurgebieden. In 2018 is al eens tevergeefs geprobeerd dit stuk grond te kopen. In totaal heeft organisatie een kleine 5700 hectare grond in eigendom.

Alle grond die Landschap Overijssel koopt, wordt volledig ingericht als natuur. Door stukken natuur aan elkaar te schakelen, wil de organisatie bijdragen aan wat het noemt „een grote en robuuste eenheid van natuur in Overijssel.” Stukken grond die hier niet (meer) aan bijdragen, worden verkocht. Dit was in totaal 11 hectare in 2020. Er is vorig jaar 37 hectare aangekocht. Dit komt uit op een toename van 26 hectare land die in het bezit is van de organisatie.

Nieuwe aankoop schakel in natuur

Langs de Hancateweg-Oost buiten Hellendoorn heeft Landschap Overijssel een maïsveld van 6,5 hectare aangekocht. Het veld was een missende schakel in een brede strook natuur langs de rivier de Regge. Rentmeester Hans Gerritzen van Landschap Overijssel is dan ook erg tevreden met de aankoop. Gerritzen zegt altijd geïnteresseerd te zijn geweest in het maïsveld en is blij het nu te hebben gekocht. De rentmeester zegt dat de eigenaar van het stuk land elders in de omgeving zeven hectare in ruil heeft gekregen. Zo gaat iedereen er volgens Gerritzen op vooruit.

Graag breidt Landschap Overijssel haar bezit langs de Regge nog verder uit met aangrenzende gebieden. Deze hebben echter meerdere particuliere eigenaren, wat aankoop moeilijk maakt. Het stuk grond krijgt naast een natuurbestemming ook een functie als overstromingsgebied voor als het water in de Regge zeer hoog staat. Daarom worden een pomphuisje en gemaal van waterschap Vechtstromen gesloopt. Beide staan op het aangekochte maisveld.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties