Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Leden sceptisch over fulfilment RFH

  Leden sceptisch over fulfilment RFH

  0

  Omdat de inkomsten die ze via klokverkoop genereert naar verwachting afnemen, wil Royal FloraHolland (RFH) de komende vijf jaar producten en diensten ontwikkelen voor de toenemende directe handel en termijnhandel. Een van die diensten is fulfilment. Maar zitten alle kwekers daar wel op te wachten?

  Het verdienmodel van RFH is gebaseerd op daghandel via de klok. Het aandeel klokverkoop daalt echter. RFH werkt daarom aan een nieuwe logistieke strategie voor de komende vijf jaar, waarbij de veiling producten en diensten wil ontwikkelen in de directe handel en termijnhandel. Ze verbreedt haar scope van klok- naar fulfilmentlogistiek. Fulfilment is het proces dat zorgt voor de afhandeling van orders., zoals producten in voorraad nemen, het verlenen van aanvullende diensten zoals stickers plakken, omlabelen, orderpicking en uitleveren.

  Vorig jaar maart startte RFH in Rijnsburg met de pilot Leveren uit Voorraad. Aalsmeer en Naaldwijk volgden in september. Acht kwekers doen mee. ’Inmiddels staan er 25 kwekers in de rij die ook willen meedoen’, verklaarde RFH COO Yme Pasma recent in het Vakblad. Niet iedereen staat echter te springen. Andere kwekers blijven het bij voorkeur zelf doen of laten fulfilment aan een andere partij over.

  Hoge kosten
  Een van de argumenten die telers en telersverenigingen ervan weerhoudt om fulfilment door de veiling te omarmen zijn de vermeende kosten. Ze hebben niet de indruk dat fulfilment door de veiling goedkoper is dan fijndistributie in eigen beheer, door een transporteur of een specialistisch bedrijf.

  Zo was Zentoo zes jaar terug al in gesprek met RFH. De telersvereniging had het idee dat de veiling het voorraadbeheer efficiënter kon uitvoeren dan de chrysantentelers zelf. Dat bleek niet het geval. De tarieven vielen te hoog uit, Zentoo ging het zelf doen en huurde boxen op Aalsmeer en Naaldwijk.

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar