Leg de lente vast met de GrowApp

  Maandag 20 maart is het officiële begin van de lente, maar de natuur ligt twee weken voor op schema door de hoge temperaturen.

  Vanaf nu kan iedereen de ontwikkeling in de natuur zelf registreren met de GrowApp. Dit kan door animaties te maken van hoe de lente zich ontwikkelt aan de hand van foto’s van bomen, tuinen of complete landschappen. De GrowApp maakt direct na het nemen van een nieuwe foto een timelapse-video waarmee de seizoensveranderingen vastgelegd en zichtbaar worden.

  De warmte in de afgelopen week heeft de groei van planten een sterke impuls gegeven. De treurwilgen worden al groen, bosanemoontjes, maarts viooltje en speenkruid staan vol in bloei en de knoppen van de witte paardenkastanje zwellen op.

  Uit de waarnemingen die vrijwilligers doorgeven via Natuurkalender.nl blijkt dat de ontwikkelingen in de natuur zo’n twee weken vroeger zijn dan 50 jaar geleden. De gemiddelde temperatuur tot half maart was dan ook ruim twee graden hoger dan normaal.

  Groene golf

  Via het internationale wetenschaps- en onderwijsprogramma GLOBE worden leerlingen uit zeventien Europese landen opgeroepen om mee te doen en de ‘groene golf’ vast te leggen en te onderzoeken.

  De focus ligt op zes plantensoorten: zomereik, hazelaar, beuk, ruwe berk, zure kers en winterlinde. Iedereen kan zo eenvoudig de verschillen in groeiontwikkeling tussen deze soorten op verschillende plaatsen in Europa vergelijken.

  Download the GrowApp op: www.growapp.today.