Tuin en Landschap nieuws Leidse Singelpark nadert dit jaar voltooiing

Leidse Singelpark nadert dit jaar voltooiing

0

Het Leidse Singelpark is voor 80% gerealiseerd. Een groot deel van het ruim zes kilometer lange park wordt dit jaar nog afgerond. Dat schrijft het Leidse College van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Het uiteindelijke resultaat van het project Singelpark is een aaneengesloten stadspark langs de Leidse Singels waar veel te beleven valt voor bewoners. Daarnaast fungeert de singelrand als groene omlijsting van de historische binnenstad. Dit jaar is het grootste deel van de projecten van de eerste fase Singelpark gerealiseerd of in uitvoering.

Op diverse punten zijn informatieborden geplaatst met highlights van het Singelpark.
Tweede fase

In de tweede fase die nu van start gaat, wordt veel groene kwaliteit aan het Singelpark toegevoegd. Zo wordt een groene oversteek gemaakt over het Noordeinde bij het Rembrandtpark en wordt geld gereserveerd voor het Energiepark. Ook gaat de gemeente, samen met de Hortus Botanicus en de Universiteit Leiden, de haalbaarheid onderzoeken van een openbaar toegankelijk vlonderpad langs de Hortus. Dit betekent dat in 2020 een groot deel van het Singelpark gereed is.

Vrienden van het Singelpark

Het Singelparkproject kent een actieve samenwerking tussen gemeente, bewoners en andere belanghebbenden. De Stichting Vrienden van het Singelpark neemt hierin een bijzondere positie in.

De huidige samenwerkingsafspraken met de Vrienden van het Singelpark liggen vast in een convenant uit 2014 en was vooral gericht op de planvorming en participatie. Nu de focus meer komt te liggen op beheer en programmering zal ook de samenwerking met de Vrienden van het Singelpark een andere vorm krijgen.

Bekijk hier een plattegrond van het Singelpark.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar