Lente ontwikkelt zich tergend traag

Na de extreem vroege start van de voorlente door de warmste december ooit leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. De voorsprong in de natuur is nog maar twee weken, meldt Natuurkalender.nl.

Narcissen en krokusjes bloeien dit jaar extreem lang. De eerste narcissen kwamen al in december in bloei en ook nu komen er nog narcissen in bloei. De komende week worden meer lentewaarnemingen verwacht zoals van bosanemonen en pinksterbloemen.

De maanden november en december leken wat temperatuur betreft wel op maart en april. Het gevolg was dat allerlei planten van de voorlente zoals hazelaar, gele kornoelje, sneeuwklokje, krokus en speenkruid al in bloei kwamen.

Ook typische lenteplanten zoals fluitenkruid, sleedoorn, blauwe druifjes, narcis en bosanemoon werden al in bloei gezien en de eerste meidoornstruiken kregen al bladeren. In heel december en zelfs begin januari werden actieve dagvlinders waargenomen.

Te warm
Met uitzondering van het noordoosten van het land bleef het tot half januari veel te warm. Daarna zakte de minimumtemperatuur even tot rond de -10°C waardoor veel kruidachtige planten door vorstschade afstierven. Aan het einde van de maand liep de temperatuur weer flink op tot waardes ver boven normaal. De gemiddelde temperatuur in januari kwam uiteindelijk uit op 4,8°C.

Ook februari was met 4,6°C graden een zeer warme maand. Doordat de maximumtemperatuur vrijwel niet boven de 10°C uit kwam en de temperatuur zeer regelmatig iets onder het vriespunt zakte stond de ontwikkeling in de natuur vrijwel stil.

Het gevolg was dat de bloemen die de vorst halverwege januari hadden overleefd zeer lang in bloei bleven staan, zoals gele kornoeljes, krokusjes en narcissen. De eerste helft van maart nam het koelkasteffect alleen maar toe met een gemiddelde temperatuur van 3,5°C in De Bilt. Tegenwoordig is 7,6°C normaal voor begin maart.

Tergend traag
De combinatie van een extreem vroege start van de voorlente en de zeer trage ontwikkeling in de natuur bij lage temperaturen, veroorzaakt dus een tergend langzaam verloop van de lente. Ook de komende week blijft de maximumtemperatuur nog onder de 10 graden, maar de nachtvorst blijft weg.

Geleidelijk aan komt er meer jong groen aan struiken zoals de meidoorn, de hazelaar en de wilde lijsterbes. Beeldbepalende bomen zoals berk, eik en beuk komen naar verwachting pas eind april in blad. Als de temperatuur niet hoger dan normaal komt te liggen, dan is de voorsprong die de natuur had tegen die tijd helemaal tenietgedaan.