Lilium op Bloemenagenda in juni

    De Grieken en Romeinen wisten het al: Lilium is een bijzondere bloem. Je kon er slangenbeten mee behandelen, rimpels mee gladstrijken of ze opeten. Tegenwoordig staat de bloem in een vaas en zet Moiwatbloemendoen.nl de bloem centraal op de Bloemenagenda in juni.

    In het wild bloeien lelies in Korea, Japan, India en delen van Siberië. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. De Franse koning Lodewijk VII kon de bloem daardoor omstreeks 1150 al op zijn schild afbeelden als symbool voor zijn naam: Louis of Loys.

    Lelies laten zich snel vermeerderen, waardoor kwekers en veredelaars niet bepaald stil zitten. Door kruisingen ontstaan steeds meer aparte vormen en kleuren. Waren het in de vorige eeuw vooral de cultivars uit de groepen Aziatische, Oriental en Longiflorum, anno 2020 zijn er kruisingen tussen Longiflorum x Aziatisch (LA), Oriental x Aziatisch (OA), Oriëntal x trompet (OT) en nieuwe cultivars uit de wilde Lilium martagon.

    Waarop letten bij de inkoop?

    • De lengte en aantal knoppen van de tak zijn bepalend, hoe groter de bolmaat hoe groter de bloem en steviger de steel.
    • Rijpheid van de bloem: de optimale rijpheid is als de knop begint te kleuren. Snijd je de tak te vroeg, bestaat de kans dat de knop niet ontluikt tot een bloem.
    • Kwaliteit van de steel, blad en knop. In de winter kunnen knoppen verdrogen of zelfs van de steel vallen.
    • Versheid, rijpheid en vrij zijn van ziekten en plagen als Botrytis zijn belangrijk.

    Verzorgingstips voor bloemisten

    • De bloemen kun je het best vervoeren in hun verpakking, het liefst bij een lage temperatuur. Snijd na het uitpakken de stelen schuin af.
    • Gebruik schoon water in een schone vaas met speciaal lelievoedsel. Ververs het water regelmatig, zeker als het water in de vaas troebel is.
    • Haal de onderste bladeren weg zodat ze niet in het water hangen, dit veroorzaakt namelijk bacteriegroei.
    • Lelies houden niet van direct zonlicht.

    Bron en foto’s Mooiwatbloemendoen.nl

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties