Limburgse groenorganisaties leiden werknemers zelf op

Stichting IKL, Henssen en BMM Groen gaan gezamenlijk toekomstige werknemers opleiden. Samen met opleidingsinstituut ORGB starten zij begin januari een maatwerk BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg).

Er is een groeiend tekort aan vakbekwame mensen in de groenvoorziening. Groenbedrijven hebben moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Vaak kloppen werknemers aan die de juiste vaardigheden missen. Er worden niet alleen groene vingers gevraagd, maar ook echte vakkennis en ervaring.

Alledaagse werkzaamheden

De opleiding is volledig afgestemd op alledaagse werkzaamheden in het landschap en bij de hovenier. De opleiding vindt niet plaats binnen de muren van een school. De studenten gaan meteen aan de slag in het bedrijfsleven en draaien mee in projecten. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven krijgt zo een extra impuls.

De opleiding wordt zeer praktisch ingestoken. Lestijden worden zo afgestemd dat theorie-uren niet in drukke periodes bij de bedrijven plaatsvinden. De lessen worden niet alleen verzorgd door docenten van het ORGB, maar ook door de specialisten van de bedrijven. Door de veelzijdigheid in deelnemende bedrijven kunnen alle disciplines zorgvuldig doorgelopen worden.

Social return

De eenjarige opleiding is bedoeld voor iedereen die graag buiten wil werken in het groen, maar hiervoor nog niet de juiste kennis en werkervaring heeft. Ook deelnemers van de buitenkrachtbrigade, die IKL afgelopen jaar heeft opgericht, gaan deze opleiding volgen. Alle groenorganisaties zijn lid van InMenz, een coöperatie die mensen helpt bij het vinden van werk. Zo wordt ook invulling gegeven aan social return.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties