Lokale partijen op winst in gemeenteraadsverkiezingen

Ondanks pogingen van landelijke partijen om een goede uitslag te realiseren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, staan zij in de peilingen op verlies. Lokale partijen lijken de winnaar te worden ten opzichte van de verkiezingen van 2010.

Nederland maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De bekendheid van verkiezingen en de intentie om te gaan stemmen, liggen lager dan een week voor de verkiezingen van 2010. De interesse in de gemeentepolitiek blijft op hetzelfde niveau als vier jaar geleden.
Regeringspartijen VVD en PvdA leveren flink in ten opzichte van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. In de afgelopen week is daar niet veel aan veranderd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 bleek een kwart van de kiezers voor een lokale partij te kiezen. Dit beeld zien we in de aanloop van de komende verkiezingen terug.

PVV
Omdat de PVV alleen in Den Haag en Almere mee doet, is haar achterban in andere gemeenten genoodzaakt op een andere partij te stemmen. Vooral de lokale partijen profiteren van de afwezigheid van de PVV in de meeste gemeenten.