Lottumse Rozenhof wil Europees centrum worden

  De Rozenhof Lottum presenteert ambitieuze plannen om het rosarium en kenniscentrum te ontwikkelen tot Europees centrum van tuinrozen. Daaronder een samenwerking met de Keukenhof.

  Wat de Keukenhof en de Bollenstreek betekenen voor Nederland en tulpen, moet De Rozenhof voor Nederland en tuinrozen betekenen. Dat is het ultieme doel dat het kenniscentrum in rozendorp Lottum over enkele jaren wil bereiken.

  Limburgse rozen in de Keukenhof

  De Rozenhof is een samenwerking met de Keukenhof aangegaan. Bedoeling is dat op landgoed Kasteel Keukenhof rozen uit Limburg worden gepresenteerd. „Wij zullen de Keukenhof hierover ook advies geven”, aldus Frank Heinemans namens De Rozenhof.

  In Lottum zelf zal het kenniscentrum uitbreiden met proef- en keuringstuinen. De Rozenhof laat er onderzoek uitvoeren door studenten van regionale onderwijsinstellingen. Daaronder Citaverde College in Horst en HAS Hogeschool Venlo. Heinemans: „We zijn nu ook in gesprek met Fontys Hogeschool Venlo.” Het betreft onder andere gebruikswaardeonderzoek (naar zowel tuinrozen als potrozen) waarbij tevens consumenten die De Rozenhof bezoeken, worden betrokken.

   

  Keuringslocatie Duitse rozenkeuring

  Ook streeft De Rozenhof naar een keuringslocatie van ADR, de rozenkeuring die tot dusver verspreid in Duitsland wordt uitgevoerd. In het Lottumse rosarium zijn reeds alle ADR-rozen en Excellence Roses (internationale opvolger van Toprozen) opgeplant, als enige in Europa.

  Daarnaast komt er een verbinding met de Brightlands Campus Greenport Venlo, op het voormalige Floriadeterrein, waar de onderzoekslocatie van Cultus Agro Advies is gevestigd. De Rozenhof zoekt aansluiting tot het programma Bright Tree. Onderzoek zal zich hier met name focussen op biologische gewasbeschermingsmiddelen. „We willen duurzaamheid stimuleren”, aldus Heinemans, „en dat De Rozenhof hierin koploper is.”

  Cultuurlandschap versterken

  Verder is het de bedoeling om de rozenteelt en kasteel Borggraaf, wat bij De Rozenhof ligt, zichtbaarder te maken voor het publiek. Bijvoorbeeld door het omringende cultuurlandschap te versterken met rozen.

  Qua rozenproductie is de regio Venlo-Venray-Haps (met name dus Lottum) reeds het belangrijkste centrum van Europa. De productie is de laatste jaren weliswaar afgenomen, maar nog altijd produceert de regio op 255 ha circa 10 miljoen rozenstruiken per jaar.

   

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties