Maai Mei Niet moet natuur een duwtje in de rug geven

Maai Mei Niet is een Vlaamse actie om tuinen een grotere bijdrage te laten leveren aan de natuur en biodiversiteit. Door het gras een maand lang minder of niet te maaien, krijgen bloemen een kans en door het langere gras verdampt er minder water uit de bodem.

maai mei niet
Door een deel van het gazon niet te maaien krijgen bloemen een kans en daarmee tal van insecten. Foto Shutterstock

Deelnemers wordt gevraagd om een aantal stappen te zetten. Allereerst aanmelden op www.maaimeiniet.be en vervolgens de hele maand mei het hele gazon of een stuk ervan niet of minder maaien. In het weekend van 29 en 30 mei is er een bloementelweekend. Deelnemers wordt gevraagd om in 1 vierkante meter lang gras het aantal bloemen te tellen. De resultaten kunnen ze doorgeven op de website waarna ze een ’persoonlijke nectarscore’ krijgen.

Maai mei niet is een actie van tijdschrift Knack, KU Leuven/MijnTuinLab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur. De initiatiefnemers dragen verschillende mogelijkheden aan om aan de actie mee te doen. Bijvoorbeeld figuren maaien in het gras, zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels of golvende lijnen.

In Groot-Brittannië leerde de vergelijkbare actie No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Door het gras slechts om de drie à vier weken te maaien is het ook beter bestand tegen droogte en hitte dan wanneer het kortgemaaid is.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties