‘Maak van de zonneroute A37 een Honey Highway’

    Verschillende natuur- en milieuorganisaties hebben gezamenlijk het manifest ‘Drentse Honey Highway’ opgesteld en aangeboden aan Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen. Met het manifest willen ze ervoor zorgen dat de zonneroute A37 in bloei wordt gezet. Hierdoor is de route niet alleen gunstig voor de energietransitie, maar levert het ook een bijdrage aan de biodiversiteit.

    Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen hebben gezamenlijk plannen gemaakt om tussen Hoogeveen en de Duitse grens, langs de A37, een zonneroute te realiseren. De natuur- en milieuorganisaties constateren in hun manifest dat de zonneroute bijdraagt aan de energietransitie. Echter, stellen ze ook dat met het huidige ontwerp de biodiversiteit zal afnemen. Volgens de natuur- en milieuorganisaties is dit een gemiste kans. Zij vinden dat een goed ontwerp juist kan zorgen voor meer biodiversiteit.

    Het manifest is opgesteld door Stichting Bloeiend Landschap, Natuurmonumenten, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe en Staatsbosbeheer.

    bermen
    Bloeiende bermen zijn belangrijk leefgebied voor insecten.

    Bloeiende bermen

    Het huidige plan is om zonnepanelen te plaatsen in de bermen van de A37. Bij dit plan blijft er 50 cm berm over, wat krap is voor het ontwikkelen van een bloeiende berm. Bloeiende bermen zijn belangrijk leefgebied voor bijen, vlinders en andere insecten.

    De natuur- en milieuorganisaties roepen daarom in hun manifest op om de zonneroute in te richten als Honey Highway. Hiervoor moet de afstand tussen de zonnepanelen 1,5 tot 2 m zijn. Om de zonneroute in bloei te laten komen willen ze de ruimte tussen de rijen inzaaien met Drents zaadmengsel. Daarnaast willen ze dat er afspraken komen over een passend beheer.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties