Manifestatie voor behoud van Troeteleik op A58

Diverse organisaties waaronder Stichting Nationale Boomfeestdag, Bomenstichting en SBNL Natuurfonds, hebben dinsdag samen met basisschoolleerlingen een manifestatie gehouden voor het behoud van de Troeteleik op de A58 bij Breda. De Troeteleik is onlangs verkozen tot Nederlandse Boom van het Jaar en doet nu mee voor de verkiezing van Europese Boom van het Jaar.

Zoals bekend staat de eik op de nominatie om te worden gekapt in verband met de verbreding van de A58. Nadat de boom werd verkozen tot Boom van het Jaar liet minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur weten dat ze ervoor open staat om naar mogelijke oplossingen te kijken.

De Bomenstichting heeft eind vorig jaar een second opinion laat onderzoeken via het onafhankelijke bureau Movares. Hieruit blijkt dat voor een extra investering van €2,1 miljoen een andere oplossing mogelijk is, waarbij de boom behouden blijft en er tevens extra ruimte is voor een vluchtstrook ter plekke. Binnenkort wordt een besluit verwacht over het definiteve tracé.

Stemmen

Directeur Peter Derksen van Stichting Nationale Boomfeestdag roept iedereen op om te stemmen op de boom, zodat deze Europese Boom van het Jaar wordt. „Als deze boom wordt verkozen tot mooiste boom van Europa, dan kan de minister niet anders besluiten dan dat de boom gehandhaafd blijft.”

Klimaatsymbool

Ook ‘Tree Hunter’ Rob McBride was bij de manifestatie aanwezig. Hij trekt door Europa op zoek naar verhalen achter bijzondere bomen. Ook zet hij zich in voor ‘bomen in nood’ zoals de Anneville-eik, vernoemd naar het landgoed waar de boom ooit deel van uitmaakte. Volgens berekeningen heeft de Troeteleik in zijn 180-jarige bestaan ruim 4.000 kilo CO2 vastgelegd. Hiermee is het volgens de manifestanten een uniek klimaatsymbool.

Stemmen voor de Europese Boom van het Jaar kan nog tot en met 28 februari. De winnaar wordt op 19 maart bekendgemaakt in Brussel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties