Masterclass over stadsnatuur maken

Hoe maak je stadsnatuur? Daar gaat de masterclass van architecten Piet Vollaard en Jacques Vink over op woensdag 12 december in Amersfoort.

Deze stadstuin van Buro Harro is één van de voorbeeldprojecten die besproken wordt in het boek ’Stadsnatuur maken’. De beplanting bestaat alleen maar uit inheemse soorten.

Vollaard en Vink schreven samen met Niels de Zwarte het boek ’Stadsnatuur maken’ over natuurinclusief ontwerpen. In de masterclass geven ze uitleg over wat natuurinclusief ontwerpen inhoudt en hoe dit in de praktijk kan worden bewerkstelligd.

Biodiversiteit vergroten
De volgende vragen staan centraal tijdens de masterclass: hoe vergroot je de biodiversiteit in de stad? Welke ecosysteemdiensten en waarden kunnen met groen worden bewerkstelligd? Hoe ontwerp je integraal waar ’natuurinclusief ontwerp’ onderdeel van uitmaakt? En hoe richt je de omgeving zo in zodat de leefbaarheid toeneemt?

Daarnaast bezoeken de architecten samen met de deelnemers de noordzijde van spoorzone Amersfoort. Deelnemers krijgen de opdracht om dit gebied te vergroenen volgens de uitgangspunten van ’Stadsnatuur maken’.

Aanmelden
De cursus vindt plaats bij Elba-Rec in Amersfoort en kost €350. Inclusief het boek ‘Stadsnatuur maken’ kost deelname €380. Leden van Groenkeur krijgen €50 korting. Aanmelden kan via Elba-Rec.

Bij het verschijnen van het boek ‘Stadsnatuur maken’ interviewde Tuin en Landschap auteur Niels de Zwarte van Bureau Stadsnatuur. Hij stelde dat de ’natuurinclusieve stad de meest leefbare stad is’. Het volledige artikel leest u hier.

Broedplaats De Ceuvel in Amsterdam is een tweede voorbeeldproject uit het boek ‘Stadsnatuur maken’. De toegepaste planten zuiveren de bodem (fytoremediatie) van deze voormalige scheepswerf.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties