MBO Raad waarschuwt voor valse diploma’s

De MBO Raad roept werkgevers op waakzaam te zijn op valse diploma’s. „We krijgen steeds vaker signalen dat met name in tekortsectoren valse mbo-diploma’s kunnen circuleren,” zegt Ton Heerts, voorzitter MBO Raad. „Bedrijven die twijfelen kunnen eenvoudig een check doen op de juistheid van een diploma door de potentiële werknemer een digitaal uittreksel te laten overleggen uit het diplomaregister van DUO.”

De waarschuwing volgt op meldingen van scholen. „Zij vertellen vaker benaderd te worden door werkgevers die de juistheid van een diploma willen laten checken. En er dan samen met de school achter komen dat het een vervalsing is. Iemand heeft bijvoorbeeld nooit op de betreffende school gezeten. Of heeft er wel gezeten maar een heel andere opleiding gedaan dan waarvoor hij of zij een diploma aan de werkgever laat zien.”

Volgens Heerts treedt de MBO Raad nu naar buiten hiermee omdat scholen de werkgevers vaak niet kunnen helpen. „We adviseren scholen de werkgevers te wijzen op het bestaan van het diplomaregister. En in voorkomende gevallen samen aangifte te doen van valsheid in geschrifte. Scholen zijn immers zelf ook slachtoffer van vervalste diploma’s.”

Noodklok
Heerts acht het van groot belang breed de noodklok te luiden. „Een mbo-diploma is van onschatbare waarde en staat voor gedegen vakkennis. In deze tijd van grote tekorten zijn goede vakmensen een steeds schaarser goed. Werkgevers moeten er op kunnen rekenen dat de potentiële werknemers ook over de juiste vaardigheden beschikken. Een mbo-diploma garandeert dat. Juist vanwege de tekorten aan vakmensen is het van groot belang bij twijfel te checken of een diploma ook echt gehaald is.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties