Mechanisatiebranche positief gestemd over eerste helft 2021

  Fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek zijn positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de branche. Het afgelopen half jaar zijn qua bedrijfsresultaten, verkopen en bezetting gunstiger geweest voor de bedrijven dan de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar. Dat blijkt uit de Fedecom-barometer.

  Brancheorganisatie Fedecom heeft de kwartaal-metingen vervangen voor een halfjaarlijkse barometer om de trends beter in beeld te hebben. De gemiddelde totaalscore van de respondenten weerspiegelt een positieve stemming in de branche, waarbij er verschillen zijn tussen de verschillende groepen.

  Er is onderscheid gemaakt tussen dealerbedrijven (50% van totaal bedrijven), fabrikanten/importeurs (30% van totaal) en gemengde bedrijven (20% met zowel wederverkoop, service als constructie). De fabrikanten/importeurs zijn positiever gestemd dan de dealerbedrijven. De gemengde bedrijven zitten daar tussenin.

  Dealers optimistischer

  Fabrikanten/importeurs en gemengde bedrijven zijn duidelijk positiever dan de dealers over de orderpositie binnenland. Kijken we echter naar de vooruitzichten, dan draait het beeld om: de fabrikanten zijn pessimistischer, terwijl de dealers optimistischer zijn.

  De ontwikkeling van de verkoopprijzen in het lopende half jaar t.o.v. het voorgaande half jaar: Ruim 75% ziet een grote stijging. Een nog groter deel verwacht dat de verkoopprijzen het komende half jaar door zullen blijven stijgen. Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten kan de levering van machines de komende periode zelfs in gedrang komen.

  Rond de 75% van alle bedrijven denkt hetzelfde of meer te investeren het komende half jaar ten opzichte van het lopende half jaar. Fabrikanten/importeurs lijken iets meer te willen investeren. Het komende half jaar wordt het meeste geïnvesteerd in medewerkers & organisatie, gevolgd door machines & productie en marketing & promotie.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties